Author Archives

fotograf

pxf_gliwice_0045

Future Processing, czyli „Śląski Google”

Park technologiczny Future Processing powstał na terenie dawnej kopalni w Nowych Gliwicach. Już sama lokalizacja firmy odsłania jej fundamenty: po łączenie tradycji z nowoczesnością. W skład FParku wchodzą trzy połączone ze sobą budynki, a obecnie trwa budowa czwartego obiektu. Na ich terenie oprócz pomieszczeń biurowych, sal konferencyjnych oraz aneksów kuchennych, znajdują się: SPA, siłownia, punkt przedszkolny, klimatyczna restauracja, a między piętrami można przemieszczać się za pomocą zjeżdżalni! Szef Future Processing, Jarosław Czaja, podkreślał w rozmowie z gliwicką Gazetą Wyborczą, że nie chce przypominać bezosobowej korporacji, bo zadowolenie w pracy nie musi się kłócić z komercją. Efekt oceńcie sami, choć bez wątpienia niejedna firma marzyłaby o takich przestrzeniach.

Zdjęcia wykonaliśmy na zlecenie firmy PXF Lighting, producenta opraw i systemów oświetleniowych, która zaprojektowała i wykonała również oświetlenie dla Future Processing.

pxf_gliwice_0001 pxf_gliwice_0044 pxf_gliwice_0045 pxf_gliwice_0051 pxf_gliwice_0060 pxf_gliwice_0063 pxf_gliwice_0084 pxf_gliwice_0089

Mott-32-by-Joyce-Wang_dezeen_784_12

RESTAURACJA Z HONG KONGU Z NAJLEPSZYM WNĘTRZEM 2014

Tytuł najlepszego wnętrza na świecie 2014, przyznawany podczas festiwalu INSIDE, zdobyła restauracja i bar MOTT32 z Hong Kongu. Zaprojektowana przez Joyce’a Wanga przestrzeń mieści się w piwnicach dawnego banku, w którym ponoć przechowywane były drogocenne pamiątki rodowe bogatych rodzin chińskich imigrantów. Wang, pamiętając o dawnym charakterze miejsca, delikatne i subtelne detale połączył z wyrazistymi surowcami, takimi jak beton i metal. Nie zapomniał też o samej historii Hong Kongu, szukając jej odbicia w zapomnianych pamiątkach z elementami chińskiej propagandy czy w meblach w stylu kolonialnym. Największym wyzwaniem dla projektanta był fakt, że restauracja znajduje się całkowicie pod ziemią, bez dostępu do dziennego światła. Jednak dzięki wykorzystaniu specjalnych strategii oświetlenia, Wang stworzył teatralny i ekskluzywny klimat restauracji owiany aurą tajemniczości. Krytycy oceniając wystrój wnętrza podkreślali przede wszystkim doskonałe połączenie wpływów Zachodu i Wschodu, industrialnego stylu Nowego Jorku z klasycznym chińskim wystrojem wnętrz.

Festiwal Wnętrz INSIDE odbył się w Singapurze na początku października 2014 roku, przy Światowym Festiwalu Architektury. Podczas trzech dni trwania imprezy widzowie mieli okazję spotkać najlepszych projektantów wnętrz i architektów oraz zobaczyć ich prace oraz projekty. Oprócz przyznania głównego tytułu najlepszego wnętrza 2014, jury wyróżniło też projekty w poszczególnych kategoriach, między innymi: Tama Hotel Phnom Penh Tower z Kambodży, Abedian School of Architecture z Australii czy biura The Barbarian Group ze stanów Zjednoczonych.

Mott-32-by-Joyce-Wang_dezeen_784_16 Mott-32-by-Joyce-Wang_dezeen_784_12 Mott-32-by-Joyce-Wang_dezeen_784_9 Mott-32-by-Joyce-Wang_dezeen_784_8 Mott-32-by-Joyce-Wang_dezeen_784_6 Mott-32-by-Joyce-Wang_dezeen_784_1 Mott-32-by-Joyce-Wang_dezeen_784_0

06_Louis-Vuitton_Apartment

APARTAMENT W STYLU LOUIS VUITTON

Projektant wnętrz Andre Fu dostał zadanie na najwyższym poziomie, bo w stylu high fashion.

Na ponad 300 metrach kwadratowych stworzył pop-up apartament, tymczasową rezydencję w stylu Louis Vuitton. „L’Appartement Hong Kong”, czyli gabinet, buduar, salon i jadalnia miały służyć cenionym klientom marki jako luksusowa miejska oaza przez sześć tygodni. „Zaintrygowało mnie intelektualne ćwiczenie polegające na stworzeniu czegoś, co oferuje emocjonalne doświadczenie, pomimo tego że jest to tymczasowa konstrukcja”, mówił Fu o samym projekcie. Projektant zdecydował się połączyć chińską sztukę współczesną (np. obraz 1197 artysty Shang Yixin) z klasycznym stylem i przedmiotami z archiwum Louis Vuitton. Korzystając z bogatej palety barw, głównie pomarańcz, oliwkę i kolor morski, nawiązał też do pierwszej kolekcji Nicolasa Ghesquière dla domu mody LV. Projektant osiągnął zamierzony cel wykorzystując wykonane na zamówienie meble z pluszem i dywany, a przede wszystkim dbając o najwyższą jakość (np. ściany zostały pokryte jedwabiem). Choć Fu przykłada niezwykle dużą wagę do detali, twierdzi, że bardziej interesuje go holistyczne podejście przy projektowaniu, niż skupianie się na poszczególnych obiektach.

Trzeba przyznać, że apartament w stylu Louis Vuitton robił wrażenie, choć szkoda, że tylko przez sześć tygodni.

01_Louis-Vuitton_Apartment

02_Louis-Vuitton_Apartment

03_Louis-Vuitton_Apartment

04_Louis-Vuitton_Apartment

05_Louis-Vuitton_Apartment

06_Louis-Vuitton_Apartment

07_Louis-Vuitton_Apartment

Facebook
Instagram